Vöröslencse

Vöröslencse

2019.11.28. 10:37

Bár az Indiában és több Távol-Keleti országban alapélelmiszernek számító vöröslencse egy rendkívül egészséges hüvelyes, hazánkban csak kevesen ismerik és fogyasztják rendszeresen.  Pedig azoknak, akik nehezen emésztik a lencsét, vagy nincs idejük, kedvük a hosszas főzéssel bajlódni, remek opció lehet. A vörös lencse ugyanis a héjától már megfosztott, hántolt lencseféle.  A vörös lencsét tehát bátran fogyaszthatják azok is, akik a lencsét eddig puffasztó hatása miatt kerülték, illetve azok is kísérletezhetnek vele, akik nem tudnak/akarnak sok időt a konyhában tölteni.  És ami a legjobb hír, hogy a gyakorlati előnyökhöz számtalan egyéb pozitív érték is társul. A vöröslencse ugyanis bővelkedik növényi fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban és omega- 6 zsírsavakban.  A vöröslencse nemcsak kiemelkedő fehérjetartalma, de magas folsav tartalma miatt is nagyon közkedvelt a vegetáriánus/vegán életmódot folytatók körében. 

A vöröslencse vastartalma is jelentős a növényi élelmiszerekhez képest, viszont felszívódását érdemes C-vitaminnal támogatni. Ha pl. a vöröslencséből készült ételhez friss salátát fogyasztunk, meg is tettük mindezt. A vöröslencse mikrotápanyagai közül említést érdemel még a kálium, a magnézium, a jód, a réz és a bór is, illetve aminosavai közül triptofán.

A vösörlencse izoflavonokban is gazdag hüvelyes, amelyek köztudattan segítik a változó kori panaszok enyhítését a hormonháztartás egyensúlyának visszaállításával, illetve csökkentik az emlődaganat kialakulásának kockázatát.