Zöldfűszer kisokos

Zöldfűszer kisokos

2022.06.09. 13:08

A zöldfűszerek igazi kincsek! Frissességet kölcsönöznek az ételeknek, megteremnek konyhakertben, erkélyen vagy lakásod ablakában, ráadásul nagyon egészségesek!

Ha szeretnél megtudni többet a legismertebb és gyakran használt fűszernövényekről, jó helyen jársz!

Bazsalikom: A bazsalikom a mentafélék családjába tartozik. Illóolaja hangulatjavító hatású, oldja a szorongást, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vérnyomás és stabilizálódik a vércukorszint. A bazsalikom illóolaja antibakteriális és antivirális hatással rendelkezik, természetes gyulladáscsökkentő is egyben. A  mediterrán konyha elengedhetetlen fűszernövénye. A paradicsomos ételek illetve a pesto kötelező ízesítője, de felhasználható húsos ételekhez, halakhoz, salátákhoz, zöldturmixokhoz, sőt, még édességekhez is. Az eper és a bazsalikom pl. rendkívül izgalmasan kombinálható egymással.

Petrezselyem: A petrezselyem rendkívül sokoldalú gyógy-és fűszernövény. Emésztést segítő hatását már a rómaiak is ismerték, illetve gyakran használták ékezések után, leheletfrissítőként is. Rendkívül gazdag klorofillban, A-vitaminban, de C,-E- és K-vitamin tartalma is kiemelkedő. A benne található flavonoidok pedig erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Erős vízhajtó, segíti megakadályozni bizonyos típusú vesekövek kialakulását, illetve támogatja a máj munkáját is. A legjobb, ha a petrezselymet hőkezelést követően adjuk az ételekhez, így megőrzi magas C-vitamin tartalmát is. Ízesíthetünk vele leveseket, rizses ételeket, szendvicskrémeket, töltelékeket, de zöld smoothiek ízesítésére is kiváló.

Koriander: A koriander alapvetően az ázsiai gasztronómia kedvelt fűszernövénye, magja és levele is felhasználható. A korianderzöld a petrezselyemhez hasonlóan, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Legjelentősebb A, -C-é K-vitamin tartalma, de remek folsav-, vas, kálium-és magnézium forrás is egyben. Antioxidáns hatással is rendelkezik, a szervezet detoxikációs folyamatait katalizálja. Segíti a máj méregtelenítő munkáját, a vesék kiválasztó folyamatait, de a bőr és a tüdők egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. A koriander izomlazító és nyugtató hatásokkal is rendelkezik, javítja az alvás minőségét és csökkenti a krónikus szorongás mértékét. Ha nem ismered a korianderzöldet, de szívesen megkóstolnád, ajánlom a vietnámi Pho levest, elengedhetetlen fűszere ugyanis a friss koriander!

Kapor: Kétféle ember létezik, aki imádja és aki ki nem állhatja a kaprot! Azt hiszem, első tökfőzelékes emlékeink döntő módon befolyásolták viszonyunkat ehhez az egyébként nagyszerű és sokoldalú fűszernövényhez! A kapor, illetve annak illóolaja nagy segítség lehet puffadásos panaszok esetén. Segíti az emésztést, nyugtatja a bélnyálkahártyát, rendezi a perisztaltikát és segíti az emésztőenzimek elválasztását. Kiváló hányinger és étvágytalanság kezelésére is. Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, gyógyítja a fogínygyulladást, sőt, elődeink még sebkezelésre is használták. Mivel a kapor értágító hatással is rendelkezik, fogyasztásával növelhető a szellemi teljesítőképesség is, de migrénes panaszok kezelésére is alkalmas. A kapor jól illik halas fogásokhoz, mártásokhoz, a kovászos uborka pedig egyenesen elképzelhetetlen nélküle.

Metélőhagyma: A metélőhagyma vagy más néven snidling igazi „tavasz-ízt” kölcsönöz az ételeknek! Őshazája Ázsia, de nálunk is szépen megterem, a fűszerkertek elengedhetetlen tagja. Nagyon erős baktériumölő hatással rendelkezik, amelyet leginkább a szájüregben és a garatban képes kifejteni. de az emésztőrendszeri fertőzések kezelésében is hatékonynak bizonyul. Igen gazdag A, B- és C-vitaminban, vasban, magnéziumban, káliumban és kalciumban. Emésztést serkentő, koleszterincsökkentő, étvágyjavító, értisztító hatása miatt igen sokoldalú gyógynövény. Felhasználhatjuk túrókrémek, tojásos ételek, levesek, mártások ízesítéséhez, vagy szórjuk csak egyszerűen vajas kenyérre, ha egy egyszerűen nagyszerű uzsonnára vágyunk!