2022.06.09. 13:08
A zöldfűszerek igazi kincsek!
Frissességet kölcsönöznek az ételeknek, megteremnek konyhakertben, erkélyen
vagy lakásod ablakában, ráadásul nagyon egészségesek!
Ha szeretnél megtudni többet a
legismertebb és gyakran használt fűszernövényekről, jó helyen jársz!
Bazsalikom: A bazsalikom a mentafélék családjába tartozik. Illóolaja
hangulatjavító hatású, oldja a szorongást, rendszeres fogyasztásával
csökkenthető a vérnyomás és stabilizálódik a vércukorszint. A bazsalikom
illóolaja antibakteriális és antivirális hatással rendelkezik, természetes
gyulladáscsökkentő is egyben. A mediterrán
konyha elengedhetetlen fűszernövénye. A paradicsomos ételek illetve a pesto
kötelező ízesítője, de felhasználható húsos ételekhez, halakhoz, salátákhoz,
zöldturmixokhoz, sőt, még édességekhez is. Az eper és a bazsalikom pl.
rendkívül izgalmasan kombinálható egymással.
Petrezselyem: A petrezselyem rendkívül sokoldalú gyógy-és
fűszernövény. Emésztést segítő hatását már a rómaiak is ismerték, illetve gyakran
használták ékezések után, leheletfrissítőként is. Rendkívül gazdag
klorofillban, A-vitaminban, de C,-E- és K-vitamin tartalma is kiemelkedő. A
benne található flavonoidok pedig erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Erős
vízhajtó, segíti megakadályozni bizonyos típusú vesekövek kialakulását, illetve
támogatja a máj munkáját is. A legjobb, ha a petrezselymet hőkezelést követően
adjuk az ételekhez, így megőrzi magas C-vitamin tartalmát is. Ízesíthetünk vele
leveseket, rizses ételeket, szendvicskrémeket, töltelékeket, de zöld smoothiek
ízesítésére is kiváló.
Koriander: A koriander alapvetően az ázsiai gasztronómia kedvelt
fűszernövénye, magja és levele is felhasználható. A korianderzöld a
petrezselyemhez hasonlóan, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Legjelentősebb A, -C-é K-vitamin tartalma, de remek folsav-, vas, kálium-és
magnézium forrás is egyben. Antioxidáns hatással is rendelkezik, a szervezet
detoxikációs folyamatait katalizálja. Segíti a máj méregtelenítő munkáját, a
vesék kiválasztó folyamatait, de a bőr és a tüdők egészségének megőrzéséhez is
hozzájárul. A koriander izomlazító és nyugtató hatásokkal is rendelkezik,
javítja az alvás minőségét és csökkenti a krónikus szorongás mértékét. Ha nem
ismered a korianderzöldet, de szívesen megkóstolnád, ajánlom a vietnámi Pho
levest, elengedhetetlen fűszere ugyanis a friss koriander!
Kapor: Kétféle ember létezik, aki imádja és aki ki nem állhatja a
kaprot! Azt hiszem, első tökfőzelékes emlékeink döntő módon befolyásolták
viszonyunkat ehhez az egyébként nagyszerű és sokoldalú fűszernövényhez! A
kapor, illetve annak illóolaja nagy segítség lehet puffadásos panaszok esetén.
Segíti az emésztést, nyugtatja a bélnyálkahártyát, rendezi a perisztaltikát és
segíti az emésztőenzimek elválasztását. Kiváló hányinger és étvágytalanság
kezelésére is. Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, gyógyítja a
fogínygyulladást, sőt, elődeink még sebkezelésre is használták. Mivel a kapor
értágító hatással is rendelkezik, fogyasztásával növelhető a szellemi teljesítőképesség
is, de migrénes panaszok kezelésére is alkalmas. A kapor jól illik halas
fogásokhoz, mártásokhoz, a kovászos uborka pedig egyenesen elképzelhetetlen
nélküle.
Metélőhagyma: A metélőhagyma vagy más néven snidling igazi
„tavasz-ízt” kölcsönöz az ételeknek! Őshazája Ázsia, de nálunk is szépen
megterem, a fűszerkertek elengedhetetlen tagja. Nagyon erős baktériumölő
hatással rendelkezik, amelyet leginkább a szájüregben és a garatban képes
kifejteni. de az emésztőrendszeri fertőzések kezelésében is hatékonynak
bizonyul. Igen gazdag A, B- és C-vitaminban, vasban, magnéziumban, káliumban és
kalciumban. Emésztést serkentő, koleszterincsökkentő, étvágyjavító, értisztító
hatása miatt igen sokoldalú gyógynövény. Felhasználhatjuk túrókrémek, tojásos
ételek, levesek, mártások ízesítéséhez, vagy szórjuk csak egyszerűen vajas
kenyérre, ha egy egyszerűen nagyszerű uzsonnára vágyunk!